Verbal intelligence Test PDF

Here are the most repeated verbal Intelligence test MCQs. These are very important MCQs and you must learn these MCQs very well to pass your intelligence test. Verbal test Questions are divided into categories so that students can understand easily.

These verbal intelligence test MCQs are specific for Pak army courses’ initial test. Verbal intelligence test for PMA Long Course, AFNS verbal intelligence test, TCC, LCC, Pak Army SSC etc

You can read online or you can download a PDF file. First we have arranged MCQs to read online. After online MCQs, at the end the PDF file link is available for free download.

We have also categorized MCQs based upon their Topics to understand the verbal MCQs easily.

Age Problem

1. Ali’s present age is 5 years and Sidra is twice of Ali’s age. Calculate the age of Sidra when Ali is 11 years old ?Ans: 16

2. A Boy is 3 years old, his sister is 3 times older than him. What will be the age of his sister when the boy will be 11 years old? Ans: 17

3. If my age is 10 years and brother is 2 times my age. What will be our ratio after 10 years? Ans 2:3

4. Ali is 5 years old, his sister is 3 times older than him. What will be the age of his sister when Ali will be 10 years old? Ans: 20

5. Salman is 4 years old. Ali’s age is twice of Salman. When Salman is 12 years old what will be the age of Ali? Ans: 16

6. Adil is 5 years old and his sister is 3 times his age. What will be the age of his sister when Adil will be 15 years old? Ans: 25

Direction Sense

A man walked towards north then he turned left. After some time he turned right, then the present direction will be ? Ans: North.

8. Ali moves toward the north side after some time he turns left then again turns left, his present direction is ? Ans: south

9. A man walks towards north and then turn left then turn right, His present direction is ? Ans: North

10. If Ahmad walks towards north and then turns left. What is his present direction? Ans: West

11. Adnan walks 10 meters towards north, then towards south. After this he turns back and then moves towards left. What is his present direction? Ans: West

Ranking Comparison

12. Frank is taller than John & Ralph is taller than Frank. Who is shortest? Ans: John

13. Azhar born in 2000 and Javed born in 2005, Aslam is older than Javed but younger than Azhar. Who is the oldest among them? Ans: Azhar

14. Ali is younger than Ahmad and Yaqoob is older than Ahmad. Who is the youngest? Ans: Ali

Percentage

15. 90% of 90 is ?Ans: 81

80 % of 90 is? Ans: 72

80% of 80 is ?Ans: 64

90% of 70 is ?Ans: 63

60% of 9 is? Ans:5.4

80% of 10 is? Ans : 8

6. One third of 10% of 90 is ? Ans: 3

7. One third of 10% of 120 is? Ans: 4

20% of one tenth of 90 is ? Ans: 1.8

18. Out of 500 students, 360 are boys. The percentage of girls will Be? Ans: 28%

19. There are 30 passengers in a bus. 2/3 of them are men then the percentage of women is? Ans: 33.33%.

20. In a class of 500, 340 are boys, find % of boys.?Ans:68%

21. In a class of 1500 students, 1200 are present then the percentage of absent students will be? Ans: 20%

22. In a classroom out of 1500 students,1200 are present, find% of present students. ? Ans: 80%

23. Out of 500 students 340 are present, percentage of absent will be? Ans: 32%

Math Series + Divisio

Complete the following series.25. 115 55 170 65 235 ? Ans: 75

26. 66 63 57 45 ? Ans: 24 27. 2,6,14,30,62 ? Ans:126

28. What will Come next 3, 7, 14, 18, 36, 40, ? Ans 80

29. Quarter of one tenth of 120 ? Ans: 3

30. Quarter of 120 is? Ans: 30

31. One tenth of 90 is ? Ans: 932. One tenth of 120 is ? Ans: 12

33. One third of 120 is ?Ans: 40

34.Half of 9/90 is ? 1/20 or 0.05

35. 120*7= ? Ans: 840

36. 1+2/2? (2)37. 2(2+2)? Ans : 8

36. Half of quarter? Ans: ⅛

Alphabetical Series

37. B,E,J,Q ? Ans: Z

38. A,C,F,J,O ? Ans: U

39. L,M,N ? Ans: O

40. if z=2 and x=5 then ? Ans: u=9

41. z=3 ,x=5 ,v=7 ,t=9 find next? Ans: r=11

42. What will be the next A,E,K,? Ans: S

43. AB/A. BC/B. CD/C. ? Ans: DE/D

44. H, F, D, ? Ans: B45. J.H.F.D….=? Ans: B

46. A.E.K..? Ans: R

Time Sequence

47. How many months have 31 days? Ans: 7 months

48. Leap year comes after how many years? Ans: 4 years (Because a single year consist of 365 days and 6 extra hours)

49. If yesterday was Sunday then the day after tomorrow will be? Ans: Wednesday

50. If yesterday was Friday, tomorrow will be? Ans: Sunday.

51. If 28th day of a month is Sunday then the 2nd day will be? Ans: Tuesday.

52. If the 4th day of the month is Tuesday then the 26th day of the month will ? Ans: Wednesday.

53. If 4th day of month is Sunday the 19th day will be ? Ans: Monday.

54. If 14th day of month is Sunday the 4th day of month will be ? Ans: Thursday.

55. If 1st day of month is Monday, then the 12th day of month will be ? Ans: Saturday.

56. If Second day of a month is Monday then the 12th day will be? Ans: Thursday

57. If 2nd day of month is Sunday the 23rd day will be ? Ans: Sunday.

58. If 15th day of month is Monday the 4th day of month is ? Ans: Thursday.

59. If 2nd day of a month is Friday, then 23rd day will be? Ans: Friday.

60. If 4th day of month is Sunday the 14th day is ? Ans: Wednesday

Dozen (Eggs/Pencils)

61. If one dozen pencils is 27, then the price of 4 pencils is? Ans: 9

62. If 1 dozen pencils are of RS 60, the amount of 5 pencils will be? Ans: 25.

If one dozen eggs price is Rs:24. Then the price of 7 eggs? Ans: 14

One dozen pencil’s price is 15 then the price of 72 pencils? Ans:90

Blood Relations

63. If my brother’s sister is your mother, who am I to you? Ans: Uncle

64. Sister of my brother’s son is my? Ans: Niece.

65. My sister is your mother, what is the relation between you and Me? Ans: Nephew or Niece

66. A is Father of B but B is not A’s Son then what is Relationship between B and A? Ans: daughter Time, Speed, Distance

67. A train speed is twice as that of a car. If a car covers 60 km in one hour then how much distance will the train cover in 30Minutes.? Ans: 60 km

68. Train speed is double that of a car and the car travels 30 km in 1hour. How much distance the train will cover in 30 minutes.? Ans:30 km

69. Train is moving at a speed of 90 Km/h. How much distance will it cover in 12 minutes? Ans:18Km

70. If a helicopter needs 50 gallons to move 320 km then how many gallons does a helicopter need to move 400 km? Ans: 62.5

71. A man walks 20 km in 1 hour 40 minutes, how much time will it take to cover 1 km? Ans: 5 minutes

72. If a bus moving with a speed of 60km/h and a train moving with a speed of twice then how much distance covered by train in 30Minutes? Ans 60km per hour Profit and Loss

73. Ali bought a pen for Rs 30 and sold it for Rs 40. Profit will be? Ans: 33.33%

74. A person purchased a book for Rs. 500 and sold it for Rs. 700.Calculate the profit percentage.? Ans: 40%

Analogy & Classifications:

75. Bat cannot Sea and Snake cannot? Ans: Hear.

76. Angle, Rectangle, Square, Hexagon? Ans: Angle

77. Cricket, Football, Tennis, Baseball? Ans: Football

78. Wheat, Hay, Rice, Maize ? Ans: Hay

79. Monkey, Ape, Chimpanzee, Panda,? Ans: Panda

80. America, Africa, Asia, Euro ? Ans: Euro

81. Sound of Eagle is ? Ans: Scream.

82. Airplane flies due to? Ans: lift

83. Vehicle is to the wheels as Sound is to? Ans: waves

84. Dog is to bitch as horse is to .? Ans: Mare.

Here is a link of PDF File Click on this link, online PDF will open and you will find download button on top of the PDF. (verbal intelligence test MCQs PDF)

If you want to practice verbal intelligence test online you can practice a mock test for free. Verbal practice test is given below. (Verbal intelligence test online practice).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top