Verbal intelligence Test PDF
Here are the most repeated verbal Intelligence test MCQs. These are very important MCQs and you must learn these MCQs very well to pass your intelligence test. Verbal test Questions are divided into categories so that students can understand easily.
These verbal intelligence test MCQs are specific for Pak army courses’ initial test. Verbal intelligence test for PMA Long Course, AFNS verbal intelligence test, TCC, LCC, Pak Army SSC etc
Verbal Intelligence Test MCQs
You can read online or you can download a PDF file. First we have arranged MCQs to read online. After online MCQs, at the end the PDF file link is available for free download.
We have also categorized MCQs based upon their Topics to understand the verbal MCQs easily.
Age Problem
1. Ali’s present age is 5 years and Sidra is twice of Ali’s age. Calculate the age of Sidra when Ali is 11 years old ?Ans: 16
2. A Boy is 3 years old, his sister is 3 times older than him. What will be the age of his sister when the boy will be 11 years old? Ans: 17
3. If my age is 10 years and brother is 2 times my age. What will be our ratio after 10 years? Ans 2:3
4. Ali is 5 years old, his sister is 3 times older than him. What will be the age of his sister when Ali will be 10 years old? Ans: 20
5. Salman is 4 years old. Ali’s age is twice of Salman. When Salman is 12 years old what will be the age of Ali? Ans: 16
6. Adil is 5 years old and his sister is 3 times his age. What will be the age of his sister when Adil will be 15 years old? Ans: 25
Direction Sense
A man walked towards north then he turned left. After some time he turned right, then the present direction will be ? Ans: North.
8. Ali moves toward the north side after some time he turns left then again turns left, his present direction is ? Ans: south
9. A man walks towards north and then turn left then turn right, His present direction is ? Ans: North
10. If Ahmad walks towards north and then turns left. What is his present direction? Ans: West
11. Adnan walks 10 meters towards north, then towards south. After this he turns back and then moves towards left. What is his present direction? Ans: West
Ranking Comparison
12. Frank is taller than John & Ralph is taller than Frank. Who is shortest? Ans: John
13. Azhar born in 2000 and Javed born in 2005, Aslam is older than Javed but younger than Azhar. Who is the oldest among them? Ans: Azhar
14. Ali is younger than Ahmad and Yaqoob is older than Ahmad. Who is the youngest? Ans: Ali
Percentage
15. 90% of 90 is ?Ans: 81
80 % of 90 is? Ans: 72
80% of 80 is ?Ans: 64
90% of 70 is ?Ans: 63
60% of 9 is? Ans:5.4
80% of 10 is? Ans : 8
6. One third of 10% of 90 is ? Ans: 3
7. One third of 10% of 120 is? Ans: 4
20% of one tenth of 90 is ? Ans: 1.8
18. Out of 500 students, 360 are boys. The percentage of girls will Be? Ans: 28%
19. There are 30 passengers in a bus. 2/3 of them are men then the percentage of women is? Ans: 33.33%.
20. In a class of 500, 340 are boys, find % of boys.?Ans:68%
21. In a class of 1500 students, 1200 are present then the percentage of absent students will be? Ans: 20%
22. In a classroom out of 1500 students,1200 are present, find% of present students. ? Ans: 80%
23. Out of 500 students 340 are present, percentage of absent will be? Ans: 32%
Math Series + Divisio
Complete the following series.25. 115 55 170 65 235 ? Ans: 75
26. 66 63 57 45 ? Ans: 24 27. 2,6,14,30,62 ? Ans:126
28. What will Come next 3, 7, 14, 18, 36, 40, ? Ans 80
29. Quarter of one tenth of 120 ? Ans: 3
30. Quarter of 120 is? Ans: 30
31. One tenth of 90 is ? Ans: 932. One tenth of 120 is ? Ans: 12
33. One third of 120 is ?Ans: 40
34.Half of 9/90 is ? 1/20 or 0.05
35. 120*7= ? Ans: 840
36. 1+2/2? (2)37. 2(2+2)? Ans : 8
36. Half of quarter? Ans: ⅛
Alphabetical Series
37. B,E,J,Q ? Ans: Z
38. A,C,F,J,O ? Ans: U
39. L,M,N ? Ans: O
40. if z=2 and x=5 then ? Ans: u=9
41. z=3 ,x=5 ,v=7 ,t=9 find next? Ans: r=11
42. What will be the next A,E,K,? Ans: S
43. AB/A. BC/B. CD/C. ? Ans: DE/D
44. H, F, D, ? Ans: B45. J.H.F.D….=? Ans: B
46. A.E.K..? Ans: R
Time Sequence
47. How many months have 31 days? Ans: 7 months
48. Leap year comes after how many years? Ans: 4 years (Because a single year consist of 365 days and 6 extra hours)
49. If yesterday was Sunday then the day after tomorrow will be? Ans: Wednesday
50. If yesterday was Friday, tomorrow will be? Ans: Sunday.
51. If 28th day of a month is Sunday then the 2nd day will be? Ans: Tuesday.
52. If the 4th day of the month is Tuesday then the 26th day of the month will ? Ans: Wednesday.
53. If 4th day of month is Sunday the 19th day will be ? Ans: Monday.
54. If 14th day of month is Sunday the 4th day of month will be ? Ans: Thursday.
55. If 1st day of month is Monday, then the 12th day of month will be ? Ans: Saturday.
56. If Second day of a month is Monday then the 12th day will be? Ans: Thursday
57. If 2nd day of month is Sunday the 23rd day will be ? Ans: Sunday.
58. If 15th day of month is Monday the 4th day of month is ? Ans: Thursday.
59. If 2nd day of a month is Friday, then 23rd day will be? Ans: Friday.
60. If 4th day of month is Sunday the 14th day is ? Ans: Wednesday
Dozen (Eggs/Pencils)
61. If one dozen pencils is 27, then the price of 4 pencils is? Ans: 9
62. If 1 dozen pencils are of RS 60, the amount of 5 pencils will be? Ans: 25.
If one dozen eggs price is Rs:24. Then the price of 7 eggs? Ans: 14
One dozen pencil’s price is 15 then the price of 72 pencils? Ans:90
Blood Relations
63. If my brother’s sister is your mother, who am I to you? Ans: Uncle
64. Sister of my brother’s son is my? Ans: Niece.
65. My sister is your mother, what is the relation between you and Me? Ans: Nephew or Niece
66. A is Father of B but B is not A’s Son then what is Relationship between B and A? Ans: daughter Time, Speed, Distance
67. A train speed is twice as that of a car. If a car covers 60 km in one hour then how much distance will the train cover in 30Minutes.? Ans: 60 km
68. Train speed is double that of a car and the car travels 30 km in 1hour. How much distance the train will cover in 30 minutes.? Ans:30 km
69. Train is moving at a speed of 90 Km/h. How much distance will it cover in 12 minutes? Ans:18Km
70. If a helicopter needs 50 gallons to move 320 km then how many gallons does a helicopter need to move 400 km? Ans: 62.5
71. A man walks 20 km in 1 hour 40 minutes, how much time will it take to cover 1 km? Ans: 5 minutes
72. If a bus moving with a speed of 60km/h and a train moving with a speed of twice then how much distance covered by train in 30Minutes? Ans 60km per hour Profit and Loss
73. Ali bought a pen for Rs 30 and sold it for Rs 40. Profit will be? Ans: 33.33%
74. A person purchased a book for Rs. 500 and sold it for Rs. 700.Calculate the profit percentage.? Ans: 40%
Analogy & Classifications:
75. Bat cannot Sea and Snake cannot? Ans: Hear.
76. Angle, Rectangle, Square, Hexagon? Ans: Angle
77. Cricket, Football, Tennis, Baseball? Ans: Football
78. Wheat, Hay, Rice, Maize ? Ans: Hay
79. Monkey, Ape, Chimpanzee, Panda,? Ans: Panda
80. America, Africa, Asia, Euro ? Ans: Euro
81. Sound of Eagle is ? Ans: Scream.
82. Airplane flies due to? Ans: lift
83. Vehicle is to the wheels as Sound is to? Ans: waves
84. Dog is to bitch as horse is to .? Ans: Mare.
Verbal intelligence test pdf Download Free
Here is a link of PDF File Click on this link, online PDF will open and you will find download button on top of the PDF. (verbal intelligence test MCQs PDF)
Verbal intelligence Mock Test for practice
If you want to practice verbal intelligence test online you can practice a mock test for free. Verbal practice test is given below. (Verbal intelligence test online practice).

